Picnics

This activity includes visiting most interesting locations on Koponik by van or jeep vehicles depending on number of participants and picnic type. There are various interesting locations in the vicinity of the tourist centers such as waterfalls, geysers, spas, canyons, lakes. As some locations are a bit distant it is the best to reach the locations by car and then organize tours from there.

Vodopad Jelovarnik – Metodje – Orlove stene
Treska – Barska reka – Semeteško jezero
Samokovska reka – Djorov most – Jošanička banja

*Vožnja 15 min

*Treska – obilazak (40 min)

Treska je jedan od istaknutih vrhova Ravnog Kopaonika sa kupastim vrhom Šiljak (1622mnm), koji deluje impozantno i često je izletište velikog broja posetilaca Kopaonika.

Vožnjom dolazimo do kraja asfalta i  grebena Pojila (1632mnm) do podnožja Treska, a zatim strmim usponom oprezno se penjemo na Šiljak (1622mnm). Uz put možete uživati u divnom ukusu borovnice i maline, čistom vazduhu i neponovljivim pejzažima planinskih livada. Od ranog proleća do kasne jeseni ovde možete sresti veliki broj vrsta najkvalitetnijih gljiva. Sa Šiljka se pružaju vidici prema Radočelu, Goliji na zapadu, i vrhovima Ravnog i Banjskog Kopaonika.Po vedrom danu u daljini se mogu videti vrhovi Šare, Komova i Durmitora. Treska je stanište mnogih retkih biljnih i životinjskih vrsta kao što se kopaonička čuvarkuća, kopaonička ljubičica, pegava lincura, vuk, srna, živorodni gušter, različite vrste ptica ( jastreb).

Nazad se istom rutom vraćamo do vozila.

*vožnja 35 min

*Vodopad Barske reke

Na ovom mestu ćemo napraviti kratku pauzu razgledanja Vodopada barske reke i okoline.

Sa obzirom na nepristupačan teren nećemo moći da pridjemo samom vodopadu ali ćemo gas a puta jako jasno i videti I čuti njegovu hiljadugodišnju buku koja dopire iz klanca samokovske reke.

Tokom vožnje do Semeteškog jezera konstatno se pruža odličan pogled na sever Kosova i Rašku oblast.

*vožnja 15 min

Semeteško jezero (jezero sa plutajućim ostrvima) – obilazak i pauza

Semeteško jezero se nalazi na padinama planine Kopaonik u ataru sela Semeteš. Dugačko je osamdeset metara, i obraslo ševarom. Jezero ima oblik izduženog kruga, prečnika je oko 60 m a dubine oko 4 metara. U jezero se ulivaju podzemne vode. Meštani sela Semeteš tvrde da je ovo jezero veoma misteriozno. Posebno čudo jezera su ploveća ostrva obrasla gustim žbunjem koja pomera vetar. Jezero je poribljeno, posebo šaranom i babuškom. Prosečna temperatura vode u jezeru je 10°C. Voda je bakteriološki ispravna za piće, a neki tvrde da je lekovita. Vodostaj jezera se ne menja bez obzira na količinu padavina, što je takođe neobična pojava. Istraživanja su pokazala da pomaže kod kardiovaskularnih, kožnih i reumatskih oboljenja. Svake godine se oko jezera, na Ilindanski sabor okupi veliki broj posetilaca.

Na ovom jezeru se nalazi etno restoran gde ćemo napraviti pauzu, po želji turisti mogu samo popiti piće, šetati se oko jezera ili obilaziti jezero veslajući u drvenom čamcu.

*vožnja nazad do centra ( 40 min)

Ukupno trajanje izleta oko 5 sati

Polazak iz centra

*Vožnja do vodopadada Jelovarnik 35 min

Na 35 minuta vožnje asfaltnim a zatim makadamskim putem prolazeći kroz planinska sela podkopaoničkog kraja sa istočne strane planine prolazimo čak i kroz rezervate prirode „Duboka“ i zatim dolazimo do poteza Jelovarnik gde je i smešten već pomenuti vodopad.

*Vodopad Jelovarnik – obilazak (45 min)

prolazeći uz reku uredjenom pešačkom stazom i prelazeći par puta preko drvenih mostića u gustoj stogodišnjoj bukovoj šumi se nazire i čuje zapunjujuć zvuk jelovarničkog vodopada. Skriven u šumi na 1116 metara nadmorske visine (najviša tačka) sa tri kaskade (71 m ukupno) proglašen je za prirodni rezervat i najviši vodopad u Srbiji.

Nakon osvežavajuće šetnje kroz kanjon učesnike će sačekati vodopad veličanstven i jedinstven sa svom svojom lepotom i grandioznošću. Skrivena bistra reka svetlo zeleno-plave boje koja sa sedamdeset metara slobodno pada sigurno sve ostavlja bez daha.

Pored samog vodopada ćemo napraviti pauzu koliko je potrebno da turisti fotografišu sam vodopad da obidju okolinu itd.

Istim putem se vraćamo nazad do kombija.

*vožnja ( 20 min)

*Metodje – obilazak (120 min)

Narodno svetilište Kopaonika, čudotvorni izvor sakriven u vrletima Brzećke reke.

Kroz gustu Bukovu šumu pešačkom stazom u trajanju od 35 min od asfalta ćemo se uputiti ka drevnom svetilištu I gejziru Metodje.

Metodje je prirodni rezervat u okviru NP Kopaonik, karakterističan je po šest fitocenoloških različitih smrčevih i bukovih zajednica kao i po velikom broju retkih i reliktnih biljnih vrsta . Pešačkom stazom  stiže se pravo u rezervat gde se ubrzo dolazi do gejzira hladne vode čiji mlaz dostize visinu do 5 metara. Dalje idući obeleženom stazom niz potok nailazi se na napušteno, srednjevekovno rudarsko okno iz koga teče pitka voda. Trećeg jula svake godine, počev o 1504.godine, slavi se kao rudarska kopaonička slava. Turci su 3.jula 1504.godine ( Sv. Metođije), naterali rudare da siđu u rudnik i da kopaju rudu. Nastalo je veliko nevreme sa gromovima koji su zapalili rudnik i tom prilikom su nastradali rudari.Pored puta su predviđena mesta za odmor, klupe i stolovi gde možete uživati u pogledu i čistom vazduhu.Prelazi se preko mostića na Brzećkoj reci i ulazi u gustu četinarsko- bukovu šumu odakle se za 20-25 minuta stiže do svetilišta.

Metođe je narodno svetilište koje je posećivao sveti Metodije, gde je meditirao i prepisivao svete knjige. Nepristupačnost ovog prostora unosi mir u svakog posetioca. Prostor je zapravo prostrana podkapina ispod stenovitog masiva od petnaestak metara visine. U samom uglu pećine izbija voda kojoj se pripisuju lekovita svojstva.

Nazad se vraćamo istom pešačkom stazom u trajanju od oko 45 min

*Vožnja 20 min

*Orlove stene – obilazak

Na poslednjoj trećini puta neposredno pre „Jarma“ ćemo se zaustaviti kako bi dopešačili do još jednog od najlepših lokaliteta Kopaonika „Orlovih stena“.

Orlove stene su takodje rezervat prirode zbog endemskih vrsta biljaka i ptica koje se nastanjuju u ovom rezervatu. A ovaj lokalitet je popularan takodje i zbog pogleda koji se odavde pruža.

Nakon razgledanja lokaliteta vraćamo se nazad u centar.

*vožnja 5 min

Ukupno trajanje izleta oko 5 sati

*vožnja 15 min

*Kanjon samokovske reke – obilazak (45 min)

Vožnjom asfaltnim putem dolazimo do ulaza u pešaku stazu kanjona Samokovska reka kojim ćemo se uputiti niz kanjon.

Specifičnost ove staze je što prolazi kroz dva rezervata prirode Samokovsku reku i Kozje stene. Staza većim delom ide uz sam kanjon Samokovke, predivne brze, bistre i pitke reke, pune slapova i vodotokova. Lepota ove staze ogleda se u prelepim predelima kroz koje se prolazi i pri tom uživa u svakom trenutku.Ovom

 

stazom spojena su dva najpoznatija izletišta na Kopaoniku: Kadijevac i Đorov most. Najatraktivniji pogled je sa jednog manjeg uzvišenja, u donjem delu staze, i to na strme litice Kozjih stena i kanal za vodu prokopan, kroz provalije i stene, od strane našeg seljaka u dužini od 18 km.

Priroda je netaknuta, a stoletne šume smrče, jele, bukve i hrasta se postepeno smenjuju. Uz put se možete osvežiti plodovima šumske jagode, maline, kupine i ribizle i do mile volje uživati u čistom vazduhu i mnoštvu najkvalitetnijih jestivih gljiva.

Dolazimo so izletišta Djorov most gde ćemo napraviti kratak predah a u dogovoru sa turistima ovde se može napraviti i ručak u prirodi pored reke.

U letnjem periodu kada su temperture vazduh u gradovima nepodnošljivo visoke ovde se možete odmoriti i šetajući se nadisati divnog planinskog vazduha.

Vožnja 15 min

*Jošanička banja – obilazak

 Jošanička Banja se nalazi na obroncima Kopaonika (24 km), u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke. Leži na nadmorskoj visini od 550 m i ima karakteristike klimatskog lečilišta.

Jošanička Banja i njena okolina su bogate zelenilom i šumama u kojima dominira «Banjski borjak» (crni bor na površini od oko 29 ha) koji predstavlja deo posebne prirodne vrednosti, naročito za zdravstvene i rekreativne potrebe. Banjski kompleks je površine 1,2 ha sa funkcijom pasivne rekreacije. Postoje uredjene staze za pešačenje za potrebe rekreacije stanovništva i gostiju Jošaničke Banje.

U Jošaničkoj banji se nalazi uredjeno lečilište – tursko kupatilo, sa sobama za masažu.

Takodje u samom centru se nalazi i veštačko jezero sa lekovitom vodom sa uredjenim kupalištem kao i akva park odmah pored sa nekoliko restorana tako da predstavlja odlično mesto za provod cele porodice.

Jošanička banja je takodje I dom naše heroine iz prvog svetskog rata MIlunke Savić.

*vožnja 35 min – povratak nazad do centra

Ukupno trajanje izleta oko 5 sati

#d1a400