Hiking tours

People who enjoy walking live longer and benefits on mental health and mood are also recorded as it increases lung capacity and oxygen flow in our body. Walking on mountain air we achieve a deep regeneration of both, spirit and body, and it releases us from everyday stress. National Park of Kopaonik offers a wide range of hiking tracks. We have made three categories of the tours based on your needs and physical condition:

Light – duration (45-90 min)
Medium – duration (90-120 min)
Demanding – duration (240min-7h)

Our guides can also help you choose the tour as they can tell you characteristics of each tour. Some tours also include picking wild fruit and herbs.

IZDVAJAMO

  1. JANKOVE BARE

Ukupna dužina staze : oko 12 km Vrsta staze: turističko-rekreativna staza Trajanje pešačke ture: oko 4 sata Stepen težine: srednje teška staza Jankove bare nalaze se na području Ravnog Kopaonika (1420-1650mnv).

Predeo je obrastao gustom četinarskom šumom kroz koju vijuga više potoka koji se ulivaju u Samokovsku reku. Jankova bara je prirodni rezervat i najveća tresava na Kopaoniku (prirodna, hidrološka pojava sa karakterističnom vegetacijom nastala kao posledica isparenja mnogih bara i potoka), sa većim brojem tresavskih zajednica retkih ekosistema kojima obeležje daju mahovine kao i specifičnie zajednice smrče, jele, crnog i belog bora.

Promene klime usled globalnog zagrevanja i zagađenja jasno se mogu videti u ovom rezervatu, na žalost, i to kroz pojavu sušenja šume. Nacionalni park Kopaonik prati stanje sušenja i sprovodi adekvatne mere zaštite koje između ostalog podrazumevaju i povremenu seču bolesnih stabala. Staza do Jankovih bara ide iz centra konaci „Sunčani vrhovi“, pa preko parkinga u pravcu severa, dolazi se do staze koja blagom nizbrdicom vodi ka „velikoj livadi“ poznatoj kao Crvene bare (tresava prečnika oko 1,5 km). Od velike livade stazom se prelazi nekoliko potoka i u velikom luku (krivini) približava se kolskom putu i paralelno vodi prema Jeličić strugari ( čuveni domaćin iz Brusa, Boža Jeličić je 1901. godine dobio od Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin, Kopaonik na upravljanje, i sagradio je jednu od najmodernijih strugara tog vremena odakle je isporučivana građa u sve poznatije evropske centre).

Ostaci Jeličića strugare nalaze se ispod visa “Đakov grob” (1650mnv). Na tom mestu se nalazi spomen ploča đacima ratnicima, „ deci cveća“ nastadalim u Velikom ratu 1914-1918.godine Staza nastavlja do ulaza u rezervat Jankovae bare.

Postoje zapisi da su preko ovog mesta prolazile mnoge vojske, a tuda je prošla i vojska cara Lazara na putu za Kosovo 1389. godine. Mađarska vojska na čelu sa Jankom Hudinjaninom prošla je ovuda 1448. godine, pa je po Janku ovaj rezervat i dobio ime. Staza vodi preko potoka i treba se pažljivo kretati po ovom podvodnom terenu. Da bi se kretanje osiguralo i rezervat učinio što pristupačnijim nacionalni park je napravio drvenu stazu izdignutu iznad potoka i bara. Na taj način bez bojazni možete fotografisati predele i uživati u prirodi.

Rezervat je stanište mnogih retkih i zakonom zaštićenih biljnih vrsta kao što su barski petolist, gorki trolist, uskolisni vetrogon i različitih vrsta orhideja. Jankova bara predstavlja rezervat za različite životinjske vrste, posebno za predstavnike gmizavaca i vodozemaca, ali i za faunu ptica i insekata. Prostor oko tresave služi za let šumske šljuke, kao gnezdilište gaćaste kukumavke, sove utine, planinske pliske, kraljića, lešnikare… Od ptica zastupljeni su: sivi soko, obična vetruška,mišar, planinska crvenperka, planinska senica i druge.

#59a000