Kopaonik

Kopaonik – Golija

2d
6+
maj - oktobar
Sa noćenjem

Velika Avantura Kopaonika se preko Ibra nastavlja na Goliju. Učesnici će imati priliku da u toku dva dana učestvuju u nizu različitih aktivnosti koje će svakoga ostaviti bez daha. Sa bajsa u kajak, iz vode u nebo itd. Ovo će sigurno biti jedna nezaboravna avantura koju će svako pamtiti.

Avantura je zamišljena tako da učesnici krenu za Kopaonik nakon završenog posla u petak, stignu kasno uveče i smeste se u naše apartmane u Konacima, a odmah ujutu počinje avantura koja će se prepričavati dugo nakon završetka. Odmah ujutru učesnici kreću na aktivnosti, kakav je timeline i koje su aktivnosti uključene pogledajte ispod.

Dan 1
Dan 2

Safari tura obilaska vrhova Kopaonika (2h) + Doručak na Vučijoj stazi – 120 min

Tura kreće iz turističkog centra Kopaonik, od centra se preko Pajinog presla makadamskim putem upućujemo preko Krčmara do arheološkog lokaliteta „Nebeske stolice“ odakle se pruža fantastičan pogled na jedan deo Kosova i Južnu Srbiju. Nakon kratke pauze i obilaska lokaliteta upućujemo se ka karamanskom delu Kopaonika i dolazimo do vrha „Karaman greben“ na kojem se nalazi restoran brvnara „Vučija staza“ (1900 mnv) gde će nas sačekati tradicionalno spremljen doručak. Nakon doručka krećemo grebenom do vrha „Mali karaman“ a zatim i kamenog vrha „Jaram“ na kojem se nalaze magmatske stene odnosno kamene granitne figure. Povratak u centar će karakterisati put kroz gustu šumu smreka.

#338c00
Kafe pauza

Po dolasku u centar učesnici će imati kratku kafe pauzu. – 30 min

#d1a400
Downhill Biciklistička tura – Semeteško jezero – Kaznoviće - 180 min

Nakon kratke pauze biciklistički vodič će učesnike sačekati u centru gde se nalazi rent a bike centar naše organizacije i gde će zajedno izabrati odgovarajuću opremu za ovu aktivnost. Iz centra se upućujemo prema Bačištu i prolazeći kroz Prirodne rezervate „Ladjište“ i „Barska reka“ imaćemo priliku da uživamo u netaknutoj prirodi prolazeći preko šumskih potoka, proplanaka i stogodišnje šume. Na izlasku iz Bukove šume rezervata „Barska reka“ videćemo istoimeni vodopad skriven duboko u šumi.

Na ovom mestu ćemo napraviti kratku pauzu razgledanja Vodopada barske reke i okoline.

Sa obzirom na nepristupačan teren nećemo moći da pridjemo samom vodopadu ali ćemo gas a puta jako jasno i videti I čuti njegovu hiljadugodišnju buku koja dopire iz klanca samokovske reke.

Tokom vožnje do Semeteškog jezera konstatno se pruža odličan pogled na sever Kosova i Rašku oblast.

Semeteško jezero (jezero sa plutajućim ostrvima) – obilazak i pauza – 45 min

Semeteško jezero se nalazi na padinama planine Kopaonik u ataru sela Semeteš. na 900mnv, u selu Semeteš nalazi se neobično Semeteško jezero, dugačko osamdesetak metara, a obraslo ševarom. Njegova zelena voda stalno treperi, u jezero se ulivaju podzemne vode, a meštani tvrde da je ovo jezero veoma misteriozno i da je bezdno. Svake godine, drugog dana avgusta, organizuje se sabor poznatiji kao Ilinski dani koji je prepun sadržaja.

Semeteško jezero predstavlja prirodni fenomen koji je prava retkost i u svetu. Najveće je urvinsko jezero na Kopaoniku pored još dva poznata u ovom kraju – Gornjeg (Dugačko) i Donjeg (Malo) jezera.

Posebno čudo ovog jezera su ploveća ostrva sa sve drvećem i rastinjem, koja pomera vetar, pa svaki posetilac koji zgazi na ostrvce može njime i da se provoza jezerom što je jedinstvena pojava na Balkanu.

Na ovom jezeru se nalazi etno restoran gde ćemo napraviti pauzu, po želji turisti mogu samo popiti piće, šetati se oko jezera ili obilaziti jezero veslajući u drvenom čamcu.

Nakon pauze se upućujemo prema reci Ibar prolazeći kroz par planinskih sela.

#cf0700
Kajaking tura Ibrom – Dolina vekova – 90 min

Na obali reke Ibar će učesnike sačekati skiper vodič sa pripremljenom kajak opremom i nakon kratkog brifinga učesnici će krenuti sa kajak turom “ Dolina vekova“

Tura podrazumeva vožnju kajaka kroz dolinu stare Raške gde se i sa leve i desne strane obale Ibra mogu videti manastiri koji potiču iz 12 veka.

Po dolasku na reku vaš instruktor će sa vama proći osnove kajakinga i veslanja kao i pravila ponašanja na vodi, upoznati vas sa opremom i osnovnim pravilima prve pomoći na vodi.

*75-90min kajakinga i boravka na vodi

Tokom rute kajakinga prvi deo ćeo karakterisati mirna voda kako bi se učesnici upoznali bolje sa opremom, osetili vodu i kretanje plovila na njoj. Tokom najvećeg i središnjeg dela rute će obeližiti adreneliski prolasci kroz brzake Ibra. Završni deo rute će okarakterisati izuzetno mirna voda na kojoj će učesnici plutati i opustiti se na zracima sunca uz predivan pogled na reku i život oko nje, na ovom delu učesnici aktivnosti uglavnom iskoriste za fotografisanje.

*završetak ture

#008bc4
Ručak u prirodi – 120 min

Po završetku kajaking ture, na samom izlazu iz čamca, na obali će vas sačekati spremljen topli obrok (gulaš koji se krčka u loncu i čeka kajakaše). Odmah nakon preobuke učesnici sedaju za stolove i uživaju u čarima gastronomije uz izuzetno naglašen apetit sa obzirom na fizičku aktivnost i boravak u prirodi.

#cc7e00
Manastirska tura 180 min

Nakon ručka ćemo imati kratku pauzu za odmor a zatim kombi vozilima nastavljamo u turi Dolina vekova, posećujući obližnje Manastire: Manastir Končul, Manastir Stara i Nova Pavlica, Manastir Gradac (UNESCO).

Prelaskom preko reke zip line-om ili čamcom dolazimo do Manastira Končul, posle kratkog obilaska kombi vozilima za 15 minuta stižemo do manastira Stara Pavlica koji potiče iz 10. veka.

U sklopu manastira se nalazi crkva posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu. Ne zna se tačno ko je podigao ovu crkvu. Stilske analize na osnovu analogije sa drugim objektima u Grčkoj, koji imaju sličan arhitektonski koncept, su temelj tvrdnji da je crkva bila tu ranije nego što je Stefan Nemanja došao u Ibarsku dolinu. Nakon obilaksa manastira upućujemo se uz Gradačku reku i stižemo u večernjim satima do manastira Gradac koji je pod zaštitom UNESCO-a. Na ovom mestu ćemo u podnožju manastira u Kompleksu „Gradačka banja“ prenoćiti i večerati a obilazak manastira ostaviti za ujutru.

#59a000
Gradačka banja – Večera

U Kompleksu Gradačka Banja koji se nalazi ispod manastira tik uz reku i izvor lekovite vode nalazi se nekoliko vodopada i jezera. Takodje stare restaurirane Vodenice nude izuzetno kvalitetan smeštaj.

Na ovom mestu će učesnike sačekati lične stvari koje su transportovane sa Kopaonika. Tako da ćemo po samom dolasku iskoristiti vreme da se učesnici raspakuju i udodbno smeste u apartamane a nakon toga ćemo svi zajedno sići pored reke gde će kuvar na anše oči vaditi pastrmku iz poribljenog jezera nadomak reke i spremati ispred nas.

Samo oni koji su doživeli ovo iskustvo znaju o kakvim gatronomskim čudima se ovde radi. Nakon nezaboravnog dana u ambijentu koji je kao iz bajke, svežom pastrmkom i domaćim vinom i rakijom, priču i muziku zaboravićete na realnost. Druženje uz vatru, vino i muziku se nastavlja do kasno u noć dok se ne istroši i zadnji atom energije.

#d1a400
Obilazak manastira Gradac - 60 min

Odmah po ustajanju idemo u obilazak Manastira Gradac sa monahinjama.

Manastir Gradac predstavlja ktitorsku zadužbinu kraljice Jelene koja je izgrađena od 1277 do 1282. godine, za vreme vladavine njenog sina kralja Dragutina. Smešten je na uzdignutoj zaravni iznad Gradačke reke, na obodu šumovitih padina Golije. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

#d1a400
Safari country tura – Doručak 120 min

Po dolasku u našu „bazu“ Gradačku banju ulazimo u safari vozila i krećemo u vožnju kroz selo Gradac, selo koje okružuje manastir i čiji su stanovnici vekovni stražari, graditelji i branioci manastira i okoline.

Vožnjom kroz seoske puteve dolazimo do jednog seoskog domaćinstva čiji će topli doček biti prag na ulasku u njihov svet. Učesnici će se upoznati sa našim domaćinima i sa njihovim načinom života, obiće bašte i voćnjake, štale i kokošinje, pomaziti tele, jagnje, možda i skupiti neko kokošje jaje.

Nakon obilaska domaćinstva, naši domaćini će za nas spremiti doručak isto onako kako su to naše babe i dede radile, namirnicama koje su proizvedene istim tim rukama za koje je pojam „organsko“ nešto nepoznato, nešto što dolazi iz budućnosti.

Pa tokom doručka dosta polaznika će se prvi put sresti sa nekim tradicionalnim mlečnim proizvodima kao što je „varenika“ ili „tubožak“, a na sve će sigurno ostaviti utisak obična šolja svežeg jutrašnjeg mleka ukus koji je moderan čovek davno zaboravio.

Nakon doručka nastavljamo sa turom kroz selo.

#338c00
Gradačka banja – Slobodno vreme i rekreacija – 120 min

Po dolasku u kompleks „Gradačka banja“ imaćemo kafe pauzu i slobodno vreme za rekreaciju, od aktivnosti za učesnike će biti omogućeno – Streličarstvo, pecanje u velikom jezeru ili pešačenje uz reku.

#00b840
Safari tura – Golija – 240 min

Nakon pauze i kratkog odmora safari vozilima krećemo uz Gradačku reku sve do njenog izvora a zatim ulazimo u guste bukove šume Golije koje će svako posmatrati sa velikim strahopoštovcanjem sa obzirom na energiju kojom zrače i zvukovima koji dopiru iz okruženja. Vožnjom kroz šumske puteve izlazimo na brda i visoravni odakle se pružaju fenomenalni vidici gde ćemo praviti kratke pauze za fotografisanje. Nakon 90 minuta vožnje kroz prirodu ćemo stići do „Čestih vrela“ sada već turističkom centru gde se nalaze ugostiteljski objekti gde ćemo napraviti kratku pauzu.

Nakon pauze krećemo delom asfaltnim putem a onda ulazimo u jedno Golijsko selo sačuvano od zaborava u kome se i dalje nalaze kuće brvanare koje su napravljene pre 200 – 300 godina, selo koje je ispresecano potocima i pijaćom vodom i koje izgleda kao predeli iz tolkinovih romana. Na ovom mestu će nas sačekati naš već poznati kuvar koji za nas uveliko sprema jagnjetinu ispod sača na tradicionalan način. Učesnici će nakon ručka moći da uživaju u ležaljkama postavljenim u hladu borova i crkutom ptica iz krošnji drveća.

#338c00
Vilje kolo – Paraglajding – 90 min

Nakon kratke vožnje dolazimo do jedne visoravni „Vilje kolo“ na kojem će učesnici koji su se prijavili za paraglajding učestvovati u ovoj aktivnosti. Na ovom mestu će nas čekati piloti koji će prijavljene učesnike uvesti u svet paraglajdinga i čekati pogodan vetar za poletanje u nebo iznad Golije i Raške.

Učesnici koji budu na paraglajdingu će imati priliku da iz ptičije perspektive vide „Staru Rašku“ prvu srpsku državu, Goliju i Kopaonik a onda će sleteti u Grad Rašku.

Ostali koji iz nekog razloga ne učestvuju na ovoj aktivnosti se safari vozilom za 10 do 15 minuta spuštaju u grad Rašku odakle će posmatrati sletanje ostalih učesnika.

#00b0c4

Ostale

AVANTURE