Kopaonik

Velika Avantura Kopaonika

9h
4 - 20
maj - oktobar
Jednodnevne

Velika avantura Kopaonika je namenjena ljudima koji su već na Kopaoniku i žele da aktivno provedu ceo dan u prirodi.
Kroz 4 različite aktivnosti ćete proći planinu „uzduž i popreko“, obići neka od najzanimljivijih mesta na Kopaoniku, i sagledati ih iz potpuno druge perspektive.

Offroad vožnja obilaska vrhova Kopaonika, doručak na 1980 metara nadmorske visine, zatim vožnja biciklom kroz predele nacionalnog parka koji su pod prvom stepenom zaštite, odmor pored planinskog jezera sa pokretnim ostrvima uz kafu, a onda pravo iz bajsa u kajak pa na brzake ibra. Zvuči neverovatno zar ne ?
Mi znamo da je ovo recept za nezaboravan dan i fantastične uspomene i doživljaje koji će se pamtiti.

TIMELINE

Safari tura obilaska vrhova Kopaonika (2h) + Doručak na Vučijoj stazi – 120 min

Tura kreće iz turističkog centra Kopaonik, od centra se preko Pajinog presla makadamskim putem upućujemo preko Krčmara do arheološkog lokaliteta „Nebeske stolice“ odakle se pruža fantastičan pogled na jedan deo Kosova i Južnu Srbiju. Nakon kratke pauze i obilaska lokaliteta upućujemo se ka karamanskom delu Kopaonika i dolazimo do vrha „Karaman greben“ na kojem se nalazi restoran brvnara „Vučija staza“ (1900 mnv) gde će nas sačekati tradicionalno spremljen doručak. Nakon doručka krećemo grebenom do vrha „Mali karaman“ a zatim i kamenog vrha „Jaram“ na kojem se nalaze magmatske stene odnosno kamene granitne figure. Povratak u centar će karakterisati put kroz gustu šumu smreka.

#338c00
Kafe pauza

Po dolasku u centar učesnici će imati kratku kafe pauzu. – 30 min

#d1a400
Downhill Biciklistička tura – Semeteško jezero – Kaznoviće - 180 min

Nakon kratke pauze biciklistički vodič će učesnike sačekati u centru gde se nalazi rent a bike centar naše organizacije i gde će zajedno izabrati odgovarajuću opremu za ovu aktivnost. Iz centra se upućujemo prema Bačištu i prolazeći kroz Prirodne rezervate „Ladjište“ i „Barska reka“ imaćemo priliku da uživamo u netaknutoj prirodi prolazeći preko šumskih potoka, proplanaka i stogodišnje šume. Na izlasku iz Bukove šume rezervata „Barska reka“ videćemo istoimeni vodopad skriven duboko u šumi.

Na ovom mestu ćemo napraviti kratku pauzu razgledanja Vodopada barske reke i okoline.

Sa obzirom na nepristupačan teren nećemo moći da pridjemo samom vodopadu ali ćemo gas a puta jako jasno i videti I čuti njegovu hiljadugodišnju buku koja dopire iz klanca samokovske reke.

Tokom vožnje do Semeteškog jezera konstatno se pruža odličan pogled na sever Kosova i Rašku oblast.

Semeteško jezero (jezero sa plutajućim ostrvima) – obilazak i pauza – 45 min

Semeteško jezero se nalazi na padinama planine Kopaonik u ataru sela Semeteš. na 900mnv, u selu Semeteš nalazi se neobično Semeteško jezero, dugačko osamdesetak metara, a obraslo ševarom. Njegova zelena voda stalno treperi, u jezero se ulivaju podzemne vode, a meštani tvrde da je ovo jezero veoma misteriozno i da je bezdno. Svake godine, drugog dana avgusta, organizuje se sabor poznatiji kao Ilinski dani koji je prepun sadržaja.

Semeteško jezero predstavlja prirodni fenomen koji je prava retkost i u svetu. Najveće je urvinsko jezero na Kopaoniku pored još dva poznata u ovom kraju – Gornjeg (Dugačko) i Donjeg (Malo) jezera.

Posebno čudo ovog jezera su ploveća ostrva sa sve drvećem i rastinjem, koja pomera vetar, pa svaki posetilac koji zgazi na ostrvce može njime i da se provoza jezerom što je jedinstvena pojava na Balkanu.

Na ovom jezeru se nalazi etno restoran gde ćemo napraviti pauzu, po želji turisti mogu samo popiti piće, šetati se oko jezera ili obilaziti jezero veslajući u drvenom čamcu.

Nakon pauze se upućujemo prema reci Ibar prolazeći kroz par planinskih sela.

#cf0700
Kajaking tura Ibrom – Dolina vekova – 90 min

Na obali reke Ibar će učesnike sačekati skiper vodič sa pripremljenom kajak opremom i nakon kratkog brifinga učesnici će krenuti sa kajak turom “ Dolina vekova“

Tura podrazumeva vožnju kajaka kroz dolinu stare Raške gde se i sa leve i desne strane obale Ibra mogu videti manastiri koji potiču iz 12 veka.

Po dolasku na reku vaš instruktor će sa vama proći osnove kajakinga i veslanja kao i pravila ponašanja na vodi, upoznati vas sa opremom i osnovnim pravilima prve pomoći na vodi.

*75-90min kajakinga i boravka na vodi

Tokom rute kajakinga prvi deo ćeo karakterisati mirna voda kako bi se učesnici upoznali bolje sa opremom, osetili vodu i kretanje plovila na njoj. Tokom najvećeg i središnjeg dela rute će obeližiti adreneliski prolasci kroz brzake Ibra. Završni deo rute će okarakterisati izuzetno mirna voda na kojoj će učesnici plutati i opustiti se na zracima sunca uz predivan pogled na reku i život oko nje, na ovom delu učesnici aktivnosti uglavnom iskoriste za fotografisanje.

*završetak ture

#008bc4
Ručak u prirodi – 120 min

Po završetku kajaking ture, na samom izlazu iz čamca, na obali će vas sačekati spremljen topli obrok (gulaš koji se krčka u loncu i čeka kajakaše). Odmah nakon preobuke učesnici sedaju za stolove i uživaju u čarima gastronomije uz izuzetno naglašen apetit sa obzirom na fizičku aktivnost i boravak u prirodi.

#cc7e00
Povratak nazad na Kopaonik 30 min
#7f05d0

Ostale

AVANTURE